Ons Bedrijf


De Geiten


Op ons bedrijf hebben wij voornamelijk de Nederlandse witte landgeit. Deze geit is ontstaan door een kruising van de landgeit met de saanengeit. Rond 1900 werd besloten om de sterke landgeit te kruisen met de melkproductieve saanengeit. Hierdoor is een sterke geit ontstaan die gedurende een langere tijd een hoge melkproductie kan realiseren.

Voeren


Op de eigen landbouwgrond wordt voer verbouwd voor de geiten. Hoofdzakelijk gras dat ingekuild wordt en waarvan de geiten onbeperkt kunnen eten. Omdat een geit graag knabbelt is er ook altijd stro beschikbaar.

De extra benodigde energie, eiwitten, vitamines en mineralen krijgen de geiten in de vorm van krachtvoer. Wij verstrekken het krachtvoer op ons bedrijf met het “van der pas” automatisch voer systeem. De geit heeft een elektronisch oornummer in. Daarmee kunnen wij alle informatie uitlezen die nodig is om de geit een optimaal rantsoen te geven. We kunnen met de machine 4 verschillende soorten krachtvoer verstrekken. De geit loopt aan de ene kant in de machine. Dan wordt bepaald hoeveel krachtvoer het dier krijgt. Dit valt in een bakje. Langzaam wandelt de geit al etend naar de overkant. Daar kan het dier weer uit de machine stappen. Van nature loopt een geit van twijgje naar twijgje om zo zijn voedsel bij elkaar te halen. Via dit voersysteem krijgt de geit ook al wandelend zijn eten bij elkaar.

Het van der pas voersysteem hebben wij samen met smederij Van Rijn ontwikkeld, neem een kijkje op www.geitenbelang.nl voor meer informatie over dit systeem.

Gezonde Dieren


Gezonde dieren zijn belangrijk voor een goede bedrijfsvoering en plezier in het werk. Doormiddel van voedingen, klimaat en huisvesting zorgen wij voor een gezonde omgeving voor de dieren en de mensen die er werken. Mocht er ondanks alle aandacht toch een geit ziek worden dan komt deze in een apart hok te staan waar extra ruimte en aandacht aan het dier kan worden gegeven. Regelmatig komt onze vaste dierenarts op het bedrijf om te overleggen en te behandelen.

In samenwerking met de gezondheidsdienst voor dieren worden onze geiten regelmatig gemonitord en beschikken wij over alle dierziekte vrij certificaten.

Het Eindproduct


De laatste jaren heeft geitenkaas veel aan populariteit gewonnen. Steeds vaker wordt geitenkaas in gerechten gebruikt. Daarnaast is er door de kaasmakers hard gewerkt om geitenkaas voor een groter publiek toegankelijk te maken. Er zijn verschillende soorten van de jonge (milde smaak) tot oude kaas (pittige smaak) Kaas met kruiden en andere toevoegingen zoals aardappel. Ook in de textuur zit wezenlijk verschil, van smeerkaas , roomkaas naar half harde geitenkaas. De melk van ons bedrijf wordt voornamelijk gebruikt om half harde geitenkaas te maken.